DESPRE LAPTELE DE MĂGĂRIȚĂ

Beneficiile laptelui de măgăriță

Dacă ai ajuns pe această pagină, cu siguranță nu este prima oară când te-ai întrebat: care sunt beneficiile laptelui de măgăriță. Laptele de măgăriță este un super aliment care a câștigat multă popularitate în ultima vreme și pe bună dreptate deoarece compoziția sa unică îl face foarte similar cu cel mai prețios elixir din lume: laptele matern. Concret, laptele de măgăriță se aseamănă în proporție de 97% cu laptele matern, fiind astfel sigur de consumat de către orice persoană, indiferent de vârsta sa sau de alergiile alimentare de care suferă. Printre beneficiile laptelui de măgăriță se numără puterea sa de a ameliora sau a trata complet simptomele determinate de o gamă variată de probleme de sănătate și îmbunătățirea metabolismului. Iată câteva din cele mai importante proprietăți ale laptelui de măgăriță și de ce merită să începi chiar ACUM o cură:
SCADE COLESTEROLUL

Conform specialiștilor laptele de măgăriță ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge datorită conținutului său ridicat de Omega 3 și Omega 6, compuși chimici care se găsesc de asemenea și în uleiul de pește. Poți consuma lapte de măgăriță și pentru a da un restart tuturor funcțiilor organismului tău.

PREVINE INFECȚIILE GASTROINTESTINALE

Laptele de măgăriță este un aliment foarte bogat în calciu, lucru important pentru sugari și copiii mici, dar și pentru persoanele de vârstă înaintată și mai ales de femeile aflate la menopauză, care trebuie să aibă grijă de sistemul lor osos. Iar pentru fixarea calciului în oase, ajută lactoza care se găsește și ea în cantități optime în laptele de măgăriță. De asemenea, laptele de măgăriță mai conține și o enzimă specială numită Lysozeme care protejează împotriva infecțiilor gastrointestinale, contribuind astfel la menținerea unui metabolism sănătos și a unui sistem imunitar puternic.

CATIFELEAZĂ TENUL ȘI OPREȘTE SÂNGERĂRILE NAZALE

Se știe încă din Antichitate că laptele de măgăriță catifelează pielea și este bun pentru a opri sângerările nazale. Însuși Hipocrate prescria acest lapte pentru o mulțime de afecțiuni medicale, printre care se numărau și sângerările nazale. Grecii erau convinși de puterea laptelui de măgăriță care considerau că îi ferește chiar și de efectele negative ale mușcăturii de șarpe și îl foloseau des pentru hrana celor mici, ca aceștia să se dezvolte armonios și să aibă o sănătate de fier. Romanii pe de altă parte îl preferau pentru proprietățile sale cosmetice, folosindu-l și ca atare și în combinație cu alte ingrediente pentru obținerea unor produse de îngrijire personală cu proprietăți deosebite.

LUPTĂ ÎMPOTRIVA MICROBILOR

Strămoșii noștri au ajuns la concluziile enumerate mai sus despre laptele de măgăriță pur și simplu consumându-l și observându-i efectele. Dar în ziua de astăzi am ajuns să cunoaștem exact de ce are el toate aceste proprietăți. În primul rând laptele de măgăriță conține patru tipuri de antibiotice și bactericizi naturali care doar în laptele matern mai pot fi găsiți în aceeași formulă și aceeași cantitate. Este vorba de:

 

  • lizozimă – o enzimă cu un puternic efect antibiotic care există în cantități mai mici și în salivă;
  • lactoperioxidază – un bactericid natural care ține microbii la distanță;
  • lactoferină – o proteină cu rol antimicrobian care chiar și la laptele matern este prezentă în cantități semnificative doar în colostru;
  • Imunoglobuline: IgG, IgM și IgA – care de asemenea au un puternic efect antimicrobian.
ESTE BOGAT ÎN ACIZI GRASI ESENȚIALI

Atât laptele de vacă, cât și cel de măgăriță este bogat în acizi grași esențiali în dieta unui copil în dezvoltare. Dar spre deosebire de laptele de vacă, cel de măgăriță este mai bine tolerat și astfel, chiar și copiii cu intoleranță la lactoză, care în timp pot dezvolta o deficiență a PUFA n-3 (acizi grași polinesaturați), se pot hrăni sănătos, evitând astfel instalarea bolilor neurologice sau cardiovasculare.

PREVINE ÎNBOLNAVIREA ÎN SEZONUL GRIPELOR ȘI RĂCELILOR

Gripele și răcelile îți vin de hac în perioadele cele mai dificile de peste an? Atunci ia-ți revanșa începând cât mai curând o cură cu lapte de măgăriță. Concentrația sa mare de vitamine: A, B1, B2, B6, D, E și mai ales C îl transformă într-un cocktail nemaipomenit de eficient împotriva gripelor și răcelilor. De asemenea, acest lapte mai conține și calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier și zinc, minerale esențiale pentru menținerea unui echilibru sănătos la nivelul organismului, dar și lizozimă, enzima amintită mai sus, care are efect antiviral, antibacterian și luptă chiar și împotriva tumorilor.

icon

Proprietăți

icon

Proprietăți

Laptele de măgăriță conține de 46 de ori mai multă vitamina C decât laptele de vacă și de 4 ori mai mult fier. Pe de altă parte, cantitatea de grăsime din compoziția sa este mult mai mică, motiv pentru care poate fi consumat cu încredere și de către persoanele care țin dietă. De asemenea, o altă caracteristică importantă care îl apropie și mai mult de laptele matern este cantitatea de lactoză. El are 7.4g de lactoză la 100g de produs făcând astfel calciul din compoziția lui foarte ușor de asimilat.
icon

Legende

icon

Legende

Deja toată lumea știe că frumoasa Cleopatra se îmbăia în lapte de măgăriță ca să-și mențină frumusețea pielii. Conform legendelor, vestita împărăteasă era stăpâna unei ferme mari de măgărițe care îi asigurau zilnic o cantitate optimă de lapte pentru ritualurile sale opulente de îmbăiere. Până în secolul al XIX-lea în Marea Britanie laptele de măgăriță se vindea ca alternativă la laptele matern, iar în Italia laptele de măgăriță era des folosit pentru orfani chiar și în prima jumătate a secolului trecut. Bătrânii noștri tratează dintotdeauna tusea convulsivă cu lapte de măgăriță. De fapt, în popor, această boală se numește chiar tuse măgărească deoarece se consideră că laptele simpaticului mamifer urecheat este cel mai bun remediu împotriva ei. Lăsând la o parte legendele, tusea convulsivă este o tuse generată de o bacterie numită Bordetella Pertussis, foarte rezistentă la tratamentele medicamentoase, care determină convulsii puternice pentru o durată de aproximativ 100 de zile. În țara noastră copiii se vaccinează de mici împotriva acestei boli violente, dar din păcate vaccinurile nu garantează o protecție de 100% împotriva bolii. Pe lângă faptul că simptomele sale sunt foarte greu de trecut cu vederea, tusea convulsivă poate determina și moartea la sugari deoarece poate conduce la complicații precum: - pneumonia bacteriană - enfizemul subcutanat - hemoragii pulomanre - bronhopneumonie - hipoxie - vărsături puternice - hernie ombilicală Din fericire, există acum antibiotice eficiente împotriva tusei convulsive și de aceea tratamentul cu lapte de măgăriță a fost dat uitării în ultimele două-trei decenii. Dar a existat și o lungă perioadă în istoria țării în care laptele de măgăriță era singura soluție de tratament pentru cei afectați de această boală cruntă.
icon

Cine poate consuma?

icon

Cine poate consuma?

🟢 Bebelușii și copiii cu alergie la proteina din lapte de vacă, alergii încrucișate sau alergii multiple (mediate sau non-mediate IgE)
🟢 Bebelușii și copiii cu dermatită atopică
🟢 Persoanele ce suferă de tuse măgărească, tuse persistentă sau alergică
🟢 Persoanele ce suferă de astm
🟢 Persoanelor cu sistem imunitar slăbit
🟢 Pentru femeile la menopauză, ajută la fixarea calciului în oase
🟢 Persoanele ce doresc să aibă în alimentație un conținut înalt de proteine, dar cu foarte puține grăsimi (laptele de măgăriță are 0,5% lipide)

FAPTE

Știi un secret? Se pare că și Maria de Capovilla, una dintre cele mai longevive persoane diaga lume, se pare că a reușit să trăiască până la stimabila vârstă de 116 ani consumând în mod regulat lapte de măgăriță. Există formule de lapte pentru sugari care au la bază lapte de măgăriță și nu de vacă. Se găsesc în special în Italia și sunt considerate net superioare formulelor tradiționale. Motivul pentru care laptele de măgăriță este mai bun pentru bebeluși și copii mici decât laptele de vacă, capră și de soia (pentru bebelușii diversificați), chiar și când aceste tipuri de lapte sunt consumate în cantități mici, este faptul că ele pot determina apariția unor alergii încrucișate și în afară de asta au și un gust mai rău, greu de tolerat pentru cei mici. Cercetătorii de la Universitatea din Torino, au efectuat chiar studii clinice în jurul anilor 2002 prin care au reușit să demonstreze că laptele de măgăriță este mai bine tolerat decât cel de vacă de aproape 86% din subiecții participanți, cărora li s-au administrat ambele tipuri de lapte. Ți se pare că laptele de măgăriță este scump? Proprietarii unei ferme din rezervația naturală Zasavica, din Serbia, s-au gândit la o metodă prin care să transforme laptele de măgăriță, un aliment și așa deosebit de prețios, în ceva neprețuit. Este vorba despre brânza Pule care necesită nu mai puțin de 25 de lapte de măgăriță pentru fabricarea unui singur kilogram de brânză și care se vinde cu aproximativ 1000 de euro. Cei care au gustat-o spun că seamănă foarte mult cu manchego, din Spania, care spre deosebire de Pule costă numai 20 de euro pe kilogram, dar nu prezintă toate proprietățile pe care le are Pule. În concluzie, indiferent dacă vrei să îl consumi de plăcere sau de nevoie, dacă ghidezi după recomandările specialiștilor sau stilul de viață al oamenilor de demult, dacă îl bei crud sau ai curiozitatea de a-l folosi sub diverse forme, merită să dai o șansă laptelui de măgăriță. Norocul tău este că în țara noastră acest aliment miraculos se găsește relativ ușor, iar din magazinul Ferma Măgărițelor îl poți achiziționa la prețuri avantajoase și la o calitate premium, beneficiind astfel de toate proprietățile sale extraordinare.
Image
CONȚINUTUL LAPTELUI

Ce conține laptele de măgăriță?

Acest lapte conține 4 tipuri de antibiotice și bactericizi naturali care se mai găsesc în aceeași formulă și cantitate doar în laptele matern.
LIZOZIMĂ
Enzimă cu rol antibiotic, aflată în laptele matern și în salivă.
LACTOPERIOXIDAZĂ
Bactericid natural.
LACTOFERINĂ
Proteină antimicrobială aflată în cantități mari în colostrul matern și laptele de măgăriță.
IMUNOGLOBULINE

IgG, IgM și IgA – Un puternic antibiotic natural.

Image
Cate zile se da lapte de magarita la copii

Laptele de măgăriță a devenit un aliment foarte popular în ultima vreme

Pentru a beneficia de toate beneficiile laptelui de măgăriță, este recomandat să se consume 100-150 de mililitri pe zi, timp de 30 de zile. Laptele de măgăriță se poate consuma simplu, la temperatura camerei, sau se poate adăuga în smoothie-uri, cereale sau iaurt.
Cure cu lapte de măgăriță: două recomandări

Iată două recomandări pentru cure cu lapte de măgăriță:

Cura de primăvară

Primăvara este perioada ideală pentru a ține o cură cu lapte de măgăriță. În această perioadă, măgărițele dau naștere puișorilor lor și laptele lor este de cea mai bună calitate, noi il denumim premium. 

Cura de toamnă

Toamna este o altă perioadă bună pentru a ține o cură cu lapte de măgăriță. Laptele de măgăriță este un aliment bogat în vitamine și minerale, care ajută la întărirea organismului în fața infecțiilor și a răcelilor.

Beneficii cura cu lapte de magarita

Bogat în imunoglobuline, care stimulează apărarea organismului, și lactoferină, cu proprietăți antimicrobiene, ajută la întărirea sistemului imunitar și combaterea infecțiilor. Mai mult, laptele de măgăriță are și efecte antiinflamatoare, fiind un potential aliat în ameliorarea afecțiunilor respiratorii.

Nu în ultimul rând, este recomandat tuturor persoanelor care s-au săturat să bea lapte degresat sau acelora ale căror stomacuri nu suportă laptele de soia.

Te invităm să descoperi și alte produse fabricate în România de producătorii locali, pe platforma Fabricat în RO

Acest website sau tool-urile externe, folosesc cookie-uri necesare pentru buna lui funcționare, în scopurile descrise în Politica fișierelor Cookies.
Prin închiderea acestui mesaj de notificare, derularea paginii, sau continuarea navigării în website în orice fel, îți dai acceptul pentru folosirea de cookie-uri. View more
SUNT DE ACORD