Laptele de măgăriță se folosește ca tratament pentru infecțiile gastrointestinale sau ca ingredient pentru produsele cosmetice, dar și ca remediu natural împotriva tusei încă din cele mai vechi timpuri.
Laptele de măgăriță este o adevărată comoară atât pentru efectele sale asupra pielii, cât și pentru proprietățile sale terapeutice.
În Antichitate, pe vremea lui Hipocrate, oamenii considerau laptele de măgăriță unul dintre cele mai eficiente tratamente împotriva tusei și chiar și astmului. Cât despre, proprietățile sale ca ingredient esențial pentru o piele frumoasă, se spune că până și frumoasa Cleopatra își punea toată încrederea în el. Faimoasa egipteancă folosea zilnic litri de lapte de măgăriță obținut din propria fermă de măgăriță, ca să se îmbăieze și să-și mențină pielea strălucitoare și sănătoasă.
La gust, laptele de măgăriță se aseamănă mult cu cel de vacă și poate fi o alternativă bună pentru persoanele care nu pot consuma lapte de vacă din cauza intoleranței la lactoză. Din punct de vedere chimic pe de altă parte, laptele de măgăriță este foarte similar cu cel matern, fiind un aliment potrivit pentru bebelușii care nu pot beneficia de laptele mamelor lor.
Cum să te vindeci de tuse cu lapte de măgăriță?
Laptele de măgăriță este un aliment cu multiple beneficii pentru sănătate. În primul rând, el contribuie la întărirea sistemului imunitar, făcând organismul mai rezistent la acțiunea agenților patogeni.
Substanțele care se regăsesc în laptele de măgăriță sunt eficiente împotriva bacteriilor și virusurilor și previn inflamarea țesuturilor, protejând organismul de boală.
Laptele de măgăriță este mai mult decât un leac băbesc împotriva afecțiunilor pulmonare și virozelor respiratorii. Laptele de măgăriță este atât de renumit ca tratament pentru bolile de plămâni încât, în popor, tusea convulsivă este numită tuse măgărească deoarece se spune că trece imediat cu lapte de măgăriță.
Laptele de măgăriță consumat crud și proaspăt ameliorează disconfortul creat de tuse, reduce inflamația de la nivelul gâtului și luptă împotriva infecțiilor virale. Acest tip de lapte, ca oricare altul, se poate bea și pasteurizat, bine fiert și răcit sau călduț, dar este important de menționat faptul că procedând astfel își poate pierde din proprietăți și este mai valoros băut crud.
Datorită proprietăților sale antibacteriene, dacă este procurat din surse sigure, laptele de măgăriță poate fi consumat crud fără riscuri.
Care este compoziția chimică a laptelui de măgăriță?
Laptele de măgăriță, în proporție de 97%, are același conținut ca laptele matern. cu toate că este mai puțin gras, el conține cantități aproape egale de zer și cazeină, dar mult mai puțin din punct de vedere cantitativ decât laptele de vacă, motiv pentru care este mult mai potrivit pentru copiii alergici.
La fel ca zerul, cazeina este o proteină care se regăsește în lapte și este bogată în aminoacizi esențiali, utilă pentru producția de lactate precum brânza și iaurtul. Cazeina se folosește des și în producția de suplimente și pudre proteice, datorită faptului că eliberează aminoacizii în organism lent, oferind astfel multiple beneficii pentru persoanele care suferă de insomnii, care au ținut post pentru perioade lungi de timp sau nu au beneficiat de o dietă echilibrată și pentru sportivi.
Pe de altă parte, cazeina, la unele persoane determină alergii, în special la copii și la persoanele cu intoleranță la lactoză. Astfel, persoanele care nu pot consuma lapte de vacă din cauza alergiilor de care suferă, pot încerca laptele de măgăriță ca pe o alternativă sănătoasă și hrănitoare.
Nu numai cazeina, ci și zerul este foarte important pentru sistemul imunitar. El are proprietatea de a combate virusurile și bacteriile și de a menține organismul sănătos.
Un alt compus important care se regăsește în laptele de măgăriță este lipozima. Aceasta este o enzimă considerată antibiotic natural, cu proprietăți analgezice, antivirale și antibacteriene. Și datorită ei, capacitatea laptelui de măgăriță de a lupta împotriva agenților patogeni este una deosebită.
Nu în ultimul rând, laptele de măgăriță este bogat și în vitamine. În comparație cu laptele de vacă, el conține de 46 ori mai multă vitamina C și o cantitate mult mai mare de vitamina D. Vitamina A și E se regăsesc și ele din plin în laptele de măgăriță, pe lângă o gamă largă de minerale ca de exemplu: magneziu, potasiu, zinc și fosfor.
Cele mai importante beneficii ale laptelui de măgăriță
Laptele de măgăriță face minuni pentru sănătatea organismului. El susține integritatea sistemului imunitar și îl ajută să lupte împotriva agenților patogeni.
Consumul de lapte de măgăriță nu permite dezvoltarea bacteriilor E.Coli, Stafilococ auriu și Listeria monocytogenes.
Infecțiile gastrointestinale pot fi prevenite cu lapte de măgăriță întrucât acesta susține sănătatea microflorei intestinale și reduce inflamațiile, menținând astfel buna funcționare a sistemului digestiv.
Pentru că este bogat în calciu și vitamina D, precum și lactoză care facilitează absorbția calciului în oase, laptele de măgăriță susține sănătatea și rezistența oaselor.
Oxidul nitric, care acționează ca un vasodilatator, se produce în cantități mai mari în prezența compușilor din laptele de măgăriță. Astfel, persoanele predispuse la formarea cheagurilor de sânge și a bolilor de inimă, își pot menține corpul sănătos și tensiunea arterială sub control consumând lapte de măgăriță.
Și dacă vrei să slăbești laptele de măgăriță este un aliment pe care poți conta întotdeauna. El este foarte sățios, dar conține puține grăsimi, oferindu-ți o porție binemeritată de energie, dar fără sentimente de vinovăție.
Pentru persoanele care suferă de diabet, laptele de măgăriță îmbunătățește rezistența la insulină și ține sub control nivelul de zahăr din sânge.
Pentru piele laptele de măgăriță este recunoscut de secole ca un aliment miraculos. El menține elasticitatea acesteia, o catifelează și previne îmbătrânirea. De asemenea, poate fi util persoanelor care suferă de dermatită atopică sau psoriazis, ori care vor să grăbească vindecarea leziunilor.
Potențialele efecte negative ale laptelui de măgăriță
Pentru majoritatea oamenilor, laptele de măgăriță nu prezintă contraindicații. Ele poate fi ușor de digerat, chiar și de către sugari.
Persoanele care vor să trateze episoadele de tuse cu lapte de măgăriță, o pot face în deplină siguranță, fără a se teme de eventuale efecte adverse.
Pe de altă parte, dacă suferi de intoleranță la lactoză, există posibilitatea să resimți efectele acesteia atunci când consumi lapte de măgăriță, dar la o intensitate mult mai mică spre deosebire de atunci când bei lapte de vacă.
Încă un lucru pe care trebuie să-l știi este faptul că efectele laptelui de măgăriță asupra organismului uman încă se studiază, iar specialiștii nu au ajuns la niște concluzii definitorii. Majoritatea dovezilor care susțin consumul de lapte de măgăriță sunt anecdotice și se bazează pe experiența oamenilor de rând și de aceea trebuie să fii prudent atunci când consumi acest aliment pe post de tratament.
De asemenea, dacă urmezi deja un tratament medicamentos pentru o anume afecțiune medicală, recomandat de medicul tău curant, nu renunța la el în favoarea unei cure cu lapte de măgăriță. De preferat ar fi să urmezi cura cu lapte de măgăriță concomitent cu tratamentul medicamentos, dacă acesta nu prezintă contraindicații atunci când este administrat concomitent cu lapte de măgăriță.
Laptele de magarita este un aliment minune, dar nu încerca să tratezi cu el probleme serioase de sănătate înainte să te consulți cu medicul tău.