De-a lungul istoriei, măgarii și măgărițele au fost mereu alături de noi. Aceste animale drăguțe, jucăușe și pufoase au fost mereu o piatră de temelie în existența umană și încă susțin multe comunități și în ziua astăzi, transportând apă și hrană, contribuind la cultivarea pământului și, aflăm din izvoarele istorice, la hrănirea sugarilor și persoanelor cu o imunitate slabă. 

 

Măgarul este un mamifer foarte inteligent, sociabil și calm. Este atât de isteț încât este capabil să ia decizii pe cont propriu. Deși este puternic, nu va face niciodată de bună voie și nesilit de nimeni ceva periculos sau nesigur, motiv pentru care se dovedește a fi un partener grozav și de încredere pentru oamenii care au grijă de el. Cu alte cuvinte, atunci când crești un măgar, ai de-a facecu un animal sunt pur și simplu uimitor.

 

Conform statisticilor, există peste 44 de milioane de măgari în întreaga lume și, din păcate, mulți dintre ei sunt supuși abuzului și neglijenței, suprasolicitați sau lăsați să moară în agonie. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de educație a multor îngrijitori, a ignoranței lor sau a greutăților din viața de zi cu zi cu care se confruntă familiile și comunitățile care cresc măgari din întreaga lume. Mulți dintre proprietarii de măgari se comportă necorespunzător cu animalele lor nu din răutate, ci pur și simplu din nevoia de a supraviețui, din nevoia da a asigura copiilor și familiile lor, hrana și adăpostul de care au nevoie. 

 

Recent, la nivel mondial, se pot observa și efecte ale impactului comerțului ilegal și nesustenabil cu piele de măgar. În țări precum China, măgarii sunt furați de la familiile care se bazează pe ei, sacrificați și jupuiți. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că gelatina din pielea lor, denumită și eijao, este un ingredient cheie în medicină tradițională chineză. Odată cu dezvoltarea clasei de mijloc, a crescut vertiginos cererea pentru ejiao, comerțul cu piele de măgar devenind o mare afacere. 

 

Aici însă, la Ferma Măgărițelor, animalele sunt îngrijite corespunzător și, foarte important, iubite. Oferim tuturor animalelor din ferma noastră o hrană sănătoasă și tratamente medicale corespunzătoare atunci când este necesar. 

 

De asemenea, pentru că nimeni nu știe mai bine decât noi cât de prietenoși sunt măgarii, oferim celor interesați ocazia să-și petreacă timpul la ferma noastră, în compania măgărițelor noastre. Dacă vrei să-ți faci niște prieteni blănoși, măgărițele te așteaptă să te joci cu ele la Ferma Măgărițelor odată cu venirea primăverii. 

 

Măgari și măgărițe fericite, proprietari fericiți

 

În zonele rurale, măgarii sunt adesea folosiți în agricultură și pentru transport. Ei trag pluguri și căruțe, livrează mărfuri la piață și cară apa extrasă din fântâni. În zonele urbane măgarii sunt utilizați mai puțin, dar există încă țări unde se folosesc în construcții și la colectarea deșeurilor. În Etiopia de exemplu, există și o vorbă: „Dacă nu ai măgar, atunci ești tu unul”.

 

În România, cei mai fericiți măgari, măgărițe de fapt, îi întâlnești la noi, la Ferma Măgărițelor, unde au parte de multă dragoste și ne răsplătesc cu lapte de magarita de cea mai bună calitate.

 

De ce măgarii și măgărițele din întreaga lume merită toată atenția noastră?

 

Compasiunea pentru măgari înseamnă acces la apă

 

Milioane de oameni din întreaga lume petrec câteva ore în fiecare zi cărând apă curată și sigură pentru proprietarii lor. Din acest motiv, îngrijirea corespunzătoare a acestor animale înseamnă și acces mai facil și rapid la apă potabilă. 

 

Măgari puternici înseamnă mai multe șanse în viață

 

Venitul suplimentar generat cu ajutorul acestor animale de tracțiune le permite unor crescători să economisească bani și să-și finanțeze accesul la educație. Capacitatea măgarilor de a transporta mărfuri facilitează accesul la o nutriție de calitate pentru mulți oameni. Măgarii sunt adesea cel mai valoros bun pe care unii oameni îl dețin și o cheltuială pe care nu și-o pot permite dacă trebuie înlocuiți. Și din acest motiv protecția acestor animale reprezintă o prioritate.

 

Măgarii sănătoși contribuie la o agricultură mai productivă

 

Pe lângă faptul că măgarii folosiți la transport și agricultură cresc productivitatea prin reducerea timpului și a forței de muncă pe câmp, ei permit fermierilor transportul produselor la piață în zonele greu accesibile. 

 

Laptele de măgăriță este o sursă naturală de nutrienți 

Laptele de măgăriță este considerat prețios din mai multe motive, iar aceste caracteristici fac ca produsul să fie apreciat în anumite culturi și comunități. Laptele de măgăriță este foarte bogat în substanțe nutritive esențiale pentru organismul uman și conține mai puțină grăsime și colesterol în comparație cu laptele de vacă.

 

Mai mult, proteinele din laptele de măgăriță sunt mai mici și mai ușor de digerat în comparație cu cele din laptele de vacă, ceea ce îl face un aliment potrivit chiar și pentru persoanele cu intoleranțe alimentare sau probleme digestive.

 

De mult timp laptele de magarita a fost folosit în anumite culturi pentru tratarea unor afecțiuni medicale precum diferite alergii, astm, probleme gastrointestinale și boli de piele. 

 

Unele persoane cred că laptele de măgăriță are proprietăți imunostimulatoare și antiinflamatorii. Acest lapte conține o gamă mai bogată de nutrienți față de laptele de vacă, inclusiv substanțe bioactive precum oligozaharidele, care au efecte benefice asupra sănătății.

 

Unele produse cosmetice și de îngrijire a pielii pot conține lapte de măgăriță datorită proprietăților sale hidratante și calmante.

 

De ce au nevoie măgarii și măgărițele ca să fie fericiți?

 

Spre deosebire de un cal, măgarii nu acumulează grăsime la nivelul pielii pentru a-și face blana impermeabilă pentru că provin dintr-o zonă cu climă caldă. Din acest motiv, ei sunt sensibili la schimbările de temperatură și au nevoie întotdeauna de acces la un adăpost sau un grajd unde se pot ascunde de intemperiile vremii.

 

Pentru țările cu temperaturi scăzute, așa cum este România, se recomandă asigurarea unui grajd complet închis. De asemenea, suprafața unei astfel de clădiri ar trebui să fie de aproximativ 4.5 mp per măgar. 

 

Un loc uscat unde animalele să se poată întinde ori de câte ori simt nevoia, este întotdeauna plăcut.

 

Caii pot face cu bine față vremii sumbre, dar cei mai mulți măgari își vor căuta adăpost chiar și atunci când simt o adiere ușoară de vânt, dacă începe să plouă sau dacă temperaturile scad sub 14 grade.

 

Pe de altă parte, vestea bună este că au nevoie de mai puțin spațiu de pășunat decât vitele sau caii și atâta timp cât pot face puțină mișcare și au acces la fân de iarbă bună sunt fericiți.

 

Ce mănâncă măgarii și măgărițele?

 

Măgarii și măgărițele sunt niște exploratori înnăscuți și se bucură sincer de o mare varietate de bunătăți pe care le primesc de la crescătorii lor sau de la natură precum: iarbă proaspătă, tufișuri, fructe de pădure sau fructe căzute pe care le pot găsi în habitatul lor natural.

 

Este foarte important să nu permiți unui măgar să se hrănească excesiv pentru că riscă să devină supraponderal. Iarba și fânul sunt cam tot ce au nevoie pentru a mânca și a trăi fericiți și sănătoși.

 

De asemenea, și prea multă iarbă proaspătă poate provoca o creștere în greutate și numeroase alte probleme de sănătate, cum ar fi inflamații la nivelul picioarelor. Măgarii se simt bine cu o dietă bogată în fibre, dar săracă în proteine, zahăr și amidon. 

 

Le plac bunătățile, dar dacă vrei să-i răsfeți, ar fi bine să le oferi alternative sănătoase și în cantități moderate. Prea multă mâncare îi poate deranja la stomac. Ocazional, poți oferi măgarilor morcovi, mere și banane.

 

Evită furajele mucegăite, precum și cele speciale pentru capre sau oi deoarece conțin uree și monensin, două substanțe interzise măgarilor. 

 

Apa proaspătă este și ea esențială în orice moment. Vara, se bucură din plin dacă au la discreție un jgheab separat cu electroliți ca să evite deshidratarea.

 

Unde-s mulți distracția crește!

 

Măgarii și măgărițele au mereu nevoie de un prieten. Este vital pentru sănătatea și bunăstarea lor. Se înțeleg de minune cu măgarii, caii, catârii și caprele. În lipsa unui companion, ei pot deveni foarte stresați.

 

În cazul în care crești un singur măgar sau măgăriță și un alt animal care să-i țină companie, iar la un moment dat cel din urmă moare, trebuie să acorzi măgarului o atenție specială. Fiecare măgar este diferit, așa că va trebui să observi comportamentul măgarului pe care îl îngrijești pentru a ști ce este mai bine pentru el.

 

Unii măgari se simt foarte bine cu oi, capre etc. Nu au nevoie de un alt măgar prin preajmă pentru a fi fericiți. Cu toate acestea, se simt cel mai bine în compania semenilor lor, așa cum este cazul măgărițelor din ferma noastră care au multe prietene cu care se împacă excelent.

 

Lucruri importante de știut pentru crescătorii de măgari și măgărițe

 

Spre deosebire de cai, care se supun dorințelor crescătorilor lor, măgarii decid ce este mai bine pentru ei. De aceea este bine să fii consecvent în toate aspectele legate de rutina lor de îngrijire și hrănire. Trebuie să fii de asemenea mereu calm și răbdător când interacționezi  cu ei. Procedând astfel, vei câștiga încrederea animalelor și le vei gestiona mai ușor. 

 

Deoarece sunt creaturi atât de inteligente, măgarii și măgărițele tind să se plictisească repede și trebuie să fie stimulate. Există însă tot felul de metode prin care îi poți distra pe cinste.

Nu în ultimul rând, în privința alimentației, este bine să nu faci rabat niciodată de la calitate, mai ales dacă crești măgărițe pentru lapte. Prețul laptelui de măgăriță este influențat de costul furajelor, energia electrică și multe alte necesități pentru creșterea măgărițelor, dar Ferma Măgărițelor face eforturi constante pentru a oferi clienților săi lapte de magarita la un preț corect și pentru a oferi măgărițelor de aici cele mai bune condiții de viață.