Laptele de măgăriță este fără doar și poate unul dintre cele mai populare superalimente în rândul promotorilor unui stil de viață sănătos. Există nenumărate dovezi care atestă consumul său încă din cele mai vechi timpuri. Începând cu Cleopatra despre care se spune că făcea baie în lapte de magarita colectat chiar de la propria sa fermă de măgărițe și până la ofelinatele secolului XX din Italia unde laptele de măgăriță se oferea sugarilor care nu mai puteau beneficia de laptele hrănitor al mămicilor lor, există nenumărate exemple care întăresc credința despre beneficiile laptelui de măgăriță. Dar hai să le mai trecem o dată în revistă și de dragul acestui material care ne dorim să fie cât mai complet.
De ce să consumi lapte de măgăriță?
Interesul față de laptele de magarita a atins cote maxime în ultimii ani. Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, beneficiile sale pentru organism se cunosc încă din Antichitate, dar interesul publicului a sporit în ultimul timp datorită cercetărilor extinse efectuate de specialiștii în nutriție.
Un studiu publicat în Journal of Nutritional Science and Vitaminology a evidențiat o creștere anuală de 4.6% a consumului de lapte de măgăriță la nivel global, ceea ce susține încă o dată valoarea sa nutritivă extrem de ridicată.
Conform analizelor comporative efectuate pe lapte de măgăriță și alte tipuri de lapte, se pare că primul conține aproximativ 1.5-2% și un procent de grăsimi de 0.3-1.0%, ceea ce îl face mai hrănitor ca alte tipuri de lapte, dar și mai sănătos.
Datorită conținutului său ridicat de lactoză de 6-7%, laptele de măgăriță este dulceag și plăcut la gust, foarte apreciat de copii și adulți deopotrivă. Tot datorită lactozei, laptele de măgăriță este și mai ușor de digerat.
Mai putem spune despre laptele de măgăriță că are un conținut ridicat de calciu și acizi grași, dar și antioxidanți care ajută la menținerea sănătății organelor interne și a pielii.
În ceea ce privește vitaminele și mineralele, laptele de măgăriță conține multă vitamina C și vitamina E, dar și vitamine din complexul B care ajută la combaterea stresului oxidativ, protecția celulară, întărirea sistemului imunitar, la protecția sistemului nervos și reglarea metabolismul.
Pe piața europeană, laptele de măgăriță se bucură de o popularitate aparte. Numărul de ferme care furnizează lapte de măgăriță a crescut pe continentul nostru, în frunte cu Italia, recunoscută ca unul dintre liderii globali la producția de lapte de măgăriță. Conform datelor publicate de Associazione Nazionale Allevatori Specie Equine, în Italia producția de lapte de măgăriță a atins un impresionant nivel de 50.000 litri pe an.
Care este compoziția chimică a laptelui de măgăriță?
Laptele de măgăriță se aseamănă foarte bine cu lapte uman. Pe lângă compoziția sa nutritivă valoroasă, laptele de măgăriță conține și numerase componente importante pentru imunitate. Laptele de măgăriță este un subiect de cercetare la nivel mondial, iar datele din literatura de specialitate sugerează diferențe semnificative în ceea ce privește conținutul componentelor individuale. Cu toate acestea, au fost stabilite unele caracteristici de bază ale laptelui de măgăriță:
⇩ conținut scăzut de grăsimi
⇩ conținut scăzut de colesterol
⇩ conținut scăzut de cazeină
⇧ conținut ridicat de lactoză
⇧ conținut ridicat de proteine din zer
⇧ conținut ridicat de calciu
⇧ conținut ridicat de seleniu
⇧ conținut ridicat de vitamina D3
Laptele de măgăriță este bogat în diverse proteine protectoare (α-lactalbumină, lizozimă, lactoferină, lactoperoxidază și imunoglobuline) și prezintă o activitate puternică antioxidantă, antibacteriană, antivirală, antifungică, hipoglicemiante, antiparazitare și antitumorală. El poate fi considerat un aliment funcțional, având în vedere că profilul său de acizi grași și conținutul de acizi grași esențiali sunt benefice pentru sănătatea cardiacă. Conținutul total de grăsimi din laptele de măgăriță este scăzut în comparație cu laptele uman, iar din acest motiv este necesară îmbogățirea laptelui de măgăriță cu alte grăsimi pentru a oferi suficiente calorii într-o dietă pentru copii. Comercializarea laptelui de măgăriță și a produselor lactate este încă limitată din cauza nivelurilor scăzute de producție, adică a insuficienței de produse pe piață și a lipsei de informații despre produse. Având în vedere datele obținute până acum, este nevoie de studii clinice umane pentru a obține o dovadă mai puternică a proprietăților terapeutice ale laptelui de măgăriță.
Concret, dacă ar fi să enumerăm elementele care compun laptele de măgăriță și cantitățile lor raportat la 100 de ml de lapte, putem vorbi despre:
Macronutrienți:
🥛Apă: Aproximativ 88-92%
🥛Proteine: 1.5-1.8% (Proteinele din laptele de măgăriță sunt predominant de tip cazeină și lactalbumină, cu un profil similar cu cel al laptelui uman)
🥛Lipide (grăsimi): 0.3-1.8% (Conținutul de grăsimi este mult mai scăzut în comparație cu laptele de vacă, ceea ce îl face mai ușor de digerat)
🥛Lactoză (carbohidrați): 5.8-7.4% (Conținutul ridicat de lactoză contribuie la gustul dulce al laptelui de măgăriță)
🥛Cenușă (minerale): 0.3-0.5%
Minerale:
🥛Calciu (Ca): 44-70 mg/100 ml
🥛Fosfor (P): 32-53 mg/100 ml
🥛Sodiu (Na): 24-35 mg/100 ml
🥛Potasiu (K): 55-90 mg/100 ml
🥛Magneziu (Mg): 3-5 mg/100 ml
🥛Zinc (Zn): 0.3-0.6 mg/100 ml
Vitamine:
🥛Vitamina C: 3-7 mg/100 ml
🥛Vitamina A: 0.04-0.06 mg/100 ml
🥛Vitamina D: Aproximativ 0.03-0.05 mg/100 ml
🥛Vitamina E: Aproximativ 0.01-0.03 mg/100 ml
🥛Vitamine din complexul B: Prezente în cantități variabile (B1, B2, B6, B12).
Acizi grași:
🥛Acizi grași esențiali (Omega-3 și Omega-6): În cantități mici, dar echilibrate.
🥛Acizi grași saturați și nesaturați: Într-o proporție echilibrată.
Enzime și componente bioactive:
🥛Lizozim: Un agent antimicrobian care protejează împotriva infecțiilor bacteriene.
Imunoglobuline: În cantități mici, contribuie la funcția imunitară
Cat lapte de magarita se bea pe zi? Nu există cercetări care să recomande limitarea consumului de lapte de măgăriță deoarece nici măcar consumul excesiv nu are efecte negative asupra organismului. Cu alte cuvinte, laptele de măgăriță poate fi consumat după bunul plac, la fel ca oricare alt tip de lapte de origine animală, sau chiar cu mai multă ușurință ca acestea întrucât conține mai puține grăsimi. Pe de altă parte, raritatea și prețul său ridicat nu permite majorității amatorilor să consume cât și-ar dori și atunci, pentru o cură eficientă, specialiștii recomandă o cantitate de cel puțin o cană pe zi, zi de zi, pe o perioadă de minim o lună, de două ori pe an.
Beneficiile laptelui de măgăriță pentru sănătate
Laptele de măgăriță are proprietăți care îl transformă într-un aliment prețios pentru o dietă sănătoasă. Este foarte hrănitor și poate fi consumat chiar și de către persoanele care suferă de intoleranță la laptele de vacă. El nu poate înlocui medicamentele prescrise de medici pentru diferite afecțiuni, dar poate reduce anumite simptome cum ar fi inflamația sau glicemia necontrolată.
Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale laptelui de măgăriță!
Risc scăzut de alergie. Un atuu al laptelui de măgăriță este însăși asemnănarea sa cu laptele uman. Este un înlocuitor mai bun pentru laptele uman decât laptele de vacă, motiv pentru care cunoscătorii și cei care își permit o asemenea investiție îl folosesc de secole să hrănească sugarii care nu pot beneficia de laptele mamelor lor.
Laptele de măgăriță este, de asemenea, mai puțin alergen decât laptele de vaca. Persoanele care nu pot tolera laptele de vacă din cauza alergiei sau intoleranței la lactoză pot bea adesea lapte de măgăriță fără probleme.
Antimicrobian. Laptele de măgăriță nu conține de obicei agenții patogeni de origine alimentară care se regăsesc în alte tipuri de lapte. Asta înseamnă că are o perioadă de valabilitate mai lungă înainte de a începe să se strice.
Oamenii de știință cred că conținutul de proteine din laptele de măgăriță îi conferă efecte antimicrobiene. Unele studii au arătat că el poate ajuta la reducerea simptomelor determinate de bolile de stomac cauzate atât de viruși, cât și de bacterii.
Laptele de măgăriță poate ajuta, de asemenea, la dezvoltarea popularțiilor de bacterii bune din intestin. Într-unele țări el este folosit ca medicament popular pentru eliminarea virușilor și vindecarea unor boli precum tusea convulsivă.
Beneficiile sistemului imunitar. Laptele de măgăriță conține proteine care pot avea un efect pozitiv asupra sănătății. În laborator s-ademonstrat că el poate stimula eliberarea de celule puternice de răspuns imunitar numite macrofage, celule ucigașe naturale și celule T citotoxice. Aceste celule pot reduce reacțiile inflamatorii de la nivelul corpului.
Laptele de măgăriță poate provoca, de asemenea, eliberarea de oxid nitric. Această substanță chimică dilată vasele de sânge pentru a îmbunătăți circulația și pentru a preveni acumularea plăcii în artere. Cercetătorii au sugerat că laptele de măgăriță ar putea îmbunătăți funcția imunitară generală în rândul adulților în vârstă.
Antidiabetic. Unii cercetători cred că laptele de măgăriță ar putea ajuta la tratarea diabetului de tip II. El are un conținut ridicat de proteine din zer. Deci, ar putea îmbunătăți metabolismul glucozei și rezistența la insulină.
De unde să cumperi lapte de măgăriță?
Probabil că nu vei putea găsi lapte de măgăriță la raionul de lactate din supermarketul din cartier. Laptele de măgăriță este greu de produs, deoarece măgărițele nu produc mult lapte. Dar există mulți producători pretudindeni în Europa, iar noi ne numărăm printre cei mai mari din România.
Unele magazine de specialitate pot oferi brânză, iaurt sau băuturi care conțin lapte de măgăriță. El disponibil și sub formă de lapte praf, formulă, în Italia de exemplu. El se regăsește și ca ingredient în anumite produse cosmetice.
Dacă te găndești să introduci laptele în dieta ta zilnică, poți proceda la fel ca și cu oricare alt tip de lapte. Îl vei iubi de la prima degustare!