În ultimii ani, laptele de măgăriță a câștigat din ce în ce mai multă popularitate pe piața internațională, dar și pe piața românească. În Asia de exemplu, tot mai multe companii axate pe fabricarea de produse de îngrijire personală studiază beneficiile laptelui de măgăriță, căutând cele mai bune metode de a-l încorpora în formulele lor anti-aging. În India se efectuează cercetări extinse pe acest subiect, iar China se mândrește cu cea mai mare populație de măgărițe și măgari, peste 8 milioane de capete.
Europa a fost și rămâne continentul unde se consumă cel mai mult lapte de măgăriță și bineînțeles, există și cele mai multe ferme de măgărițe. Tot în Europa se produce și cea mai scumpă brânză din lume. Se numește pule, se fabrică într-o fermă din Serbia, din lapte de măgăriță, iar prețul unui singur kilogram poate ajunge la nu mai puțin de 1000 de euro.
Laptele de măgăriță este considerat un produs special nu doar pentru faptul că este destul de rar – numărul fermelor de măgărițe este mic, perioada de gestație a acestora este lungă, iar producția de lapte scăzută în comparație cu alte animale precum vaca sau bivolița – dar și pentru calitățile sale extraordinare.
Istoria consumului laptelui de măgăriță
Încă din vremuri de demult laptele de măgăriță era folosit în scopuri cosmetice, dar și medicinale. Cleopatra de exemplu, considerată una din cele mai frumoase femei care a trăit vreodată, se pare că se îmbăia în lapte de măgăriță ca să-și mențină pielea catifelată. În legende se spune că frumoasa din Egipt avea o turmă de peste 700 de măgărițe de unde își procura laptele necesar pentru obiceiurile sale extravagante.
Hipocrat pe de altă parte, recomanda laptele de măgăriță pentru tratarea simptomelor artritei, tusei și a diverselor probleme de piele. În vechime, popoarele africane și indiene foloseau laptele de măgăriță ca tratament popular în tratarea tusei convulsive.
Acum laptele de măgăriță se găsește relativ ușor în diferite magazine și băcănii din toată țara, dar pentru a profita la maxim de toate beneficiile sale cel mai bine este să-l consumi proaspăt, adus direct de la fermă, așa cum este laptele oferit de ferma măgărițelor.
Care este compoziția laptelui de măgăriță?
Compoziția laptelui de măgăriță este foarte similară cu cea a laptelui matern. Tocmai de aceea, laptele de măgăriță poate fi consumat în siguranță chiar și de sugari sau de persoanele cu intoleranță la laptele de vacă.
Un pahar de lapte de măgăriță de 250 ml conține următoarele substanțe nutritive în cantitățile de mai jos:
- 6 g de proteine;
- 6 g de grăsimi;
- 10 g de carbohidrați;
- Tiamină – 58% din doza zilnică recomandată;
- Calciu – 32% din doza zilnică recomandată;
- Riboflavină – 16% din doza zilnică recomandată;
- Potasiu – 12% din doza zilnică recomandată;
- Fosfor – 12% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina C – 10% din doza zilnică recomandată;
- 110 kilocalorii.
De ce să consumi lapte de măgăriță?
Pentru a-ți păstra pielea tânără și hidratată
Laptele de măgăriță oferă organismului uman multiple beneficii. În primul rând, el conține un complex de acizi grași esențiali, des întâlniți în produsele cosmetice de lux. Pielea ta poate profita din plin de toate substanțele nutritive pe care le conține laptele de măgăriță dacă folosești săpunuri, creme și loțiuni care conțin lapte de măgăriță ca ingredient activ. Dar mult mai eficientă este o cură cu lapte de măgăriță crud, premium, băut dimineața, pe stomacul gol, astfel încât toate acele bunătăți să ajungă direct în organismul tău.
Pentru a-ți regla metabolismul
Poți ține sub control și simptomele determinate de boala de reflux gastroesofagian dacă consumi lapte de măgăriță. În cazul nou-născuților în mod special, laptele de măgăriță ajută la reglarea metabolismul lipidic și glucidic. Laptele de măgăriță conține cazeină, o proteină care se găsește atât în laptele matern, cât și în cel de vacă, dar în cantități similare cu cel matern.
Pentru a lupta eficient împotriva agenților patogeni
Laptele de măgăriță luptă împotriva microbilor cu ajutorul proprietăților antimicrobiene. El este bogat în proteine precum: lizozimul, lactoferina și lactoperoxidaza care inhibă dezvoltarea coloniilor de bacterii care pot fi contractate prin alimentație sau atunci când nu respecți regulile elementare de igienă. Prezența lizozimului face ca laptele de măgăriță să fie foarte diferit de laptele de vacă, oaie sau capră și îl apropie și mai mult de cel matern.
Pentru a întări sistemul imunitar
Poți crește imunitatea organismului bând în mod regulat lapte de măgăriță. Acest lapte conține o bacterie numită Lactobacillus rhamnosus, care este prezentă în mod natural în microbiomul uman și are un rol important în buna funcționare a acestuia. De asemenea, laptele de măgăriță susține imunitatea organismului și prin favorizarea secreției de interleukină, o substanță care luptă împotriva evoluției bolilor.
Pentru a ține sub control simptomele diabetului
Sunt necesare mai multe studii care să demonstreze beneficiile laptelui de măgăriță în lupta cu diabetul. Dar pe de altă parte există indicii care sugerează faptul că laptele de măgăriță ar putea fi util pentru persoanele care suferă de diabet de tip II. Unii specialiști consideră că laptele de măgăriță poate îmbunătăți intoleranța la insulină și poate regla nivelul de glucoză din sânge, datorită cantității de cazeină pe care o conține.
Cum să consumi lapte de măgăriță pentru a beneficia din plin de toate beneficiile sale?
Pentru cele mai bune rezultate, ar fi bine să consumi lapte de măgăriță în cantități de aproximativ 150 de mililitri pe zi, timp de 30 de zile, de câte două ori pe an.
Una din aceste cure ar fi bine s-o ții primăvara, în perioada în care măgărițele dau naștere puișorilor lor și poți cumpăra lapte de măgăriță premium. Măgarița este unul din animalele cu cea mai lungă perioadă de gestație. Durează între 11 și 14 luni pentru ca o măgăriță să dea naștere unui puișor, iar nașterile gemelare sunt o raritate. De aceea, dacă vrei să ții o cură cu lapte de măgăriță premium, cele mai potrivite ar fi lunile aprilie, mai și iunie.
Cea de-a doua cură cu lapte de măgăriță de peste an o poți ține toamna ca să te pregătești cum se cuvine pentru sezonul rece și să-ți fortifici organismul împotriva gripelor și răcelilor. Dar dacă vrei să începi o cură cu lapte de măgăriță în oricare altă perioadă a anului, poți face acest lucru oricând îți dorești pentru că acest superaliment poate fi de folos organismului tău în orice moment.