Când vine vorba să alegi între lapte de măgăriță și lapte de capră, există câteva lucruri importante care merită luate în considerare. Începând cu valoarea nutrițională și continuând cu prețul acestor produse sau impactul obținerii lor asupra mediului înconjurător, fiecare dintre ele prezintă propriile avantaje și dezavantaje. Hai să vedem care sunt cele mai importante din acestea!

O scurtă istorie a laptelui de măgăriță și a celui de capră

Atât laptele de capră, cât și cel de măgăriță se consumă de oameni de mii de ani. Există dovezi antice care demonstrează că civilizațiile din Orientul Mijlociu și din jurul Mării Mediterane consumau aceste două tipuri de lapte. La capitolul consum, principala diferență este faptul că laptele de măgăriță era mai dificil de găsit decât cel de capră, ca în ziua de astăzi de altfel. Spaniolii, francezii și italienii au fost dintotdeauna cei mai mari iubitori de lapte de măgăriță.

Valoarea nutrițională a laptelui de măgăriță în comparație cu laptele de capră

Laptele de capră și laptele de magarita sunt două alimente cu o valoare nutrițională deosebită. Ele sunt pline de vitamine, minerale și proteine. Cu toate acestea, compoziția lor chimică este destul de diferită. Laptele de măgăriță conține mai puțin colesterol și grăsimi decât laptele de capră, dar mai mult calciu și vitamina D, fiind astfel mai potrivit pentru copii în perioadele de creștere accelerată și pentru persoanele în vârstă care au nevoie de susținere privind sănătatea oaselor. Pe de altă parte, laptele de capră are mai multă vitamina A, ceea ce îl face mai bun pentru piele, ochi și alte organe a căror bună stare depinde de această vitamină.

Beneficiile consumului de lapte de măgăriță și lapte de capră

Laptele de măgăriță este un excelent antiinflamator și are proprietăți antioxidante, motiv pentru care consumul său previne apariția anumitor boli. De asemenea, este mai slab decât oricare alt tip de lapte de origine animală, lucru pentru care, nutriționiștii îl recomandă persoanelor care acordă o grijă deosebită dietei lor. 

Mai mult, dacă ai carențe de calciu, magneziu sau vitamina C, este bine să consumi lapte de magarita dacă vrei să reglezi nivelul acestor nutrienți în mod natural. 

Laptele de capră în schimb, este o sursă bună de proteine și conține mulți aminoacizi necesari corpului. Potasiul sau fosforul se găsesc de asemenea în cantități mari în laptele de capră și în comparație cu cel de vacă, el reprezintă o alternativă mai bună pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, dar nu mai bună decât laptele de măgăriță.

Impactul asupra mediului al producției de lapte de măgăriță și de capră

Sunt necesare relativ puține resurse pentru a obține lapte de măgăriță sau de capră. Pe de altă parte, ecologiștii spun că obținerea laptelui de măgăriță, fiind un produs mai rar, ridică anumite probleme producătorilor, în special celor fără experiență. Dar, chiar și așa, pentru că măgarii consumă mai puțină apă decât caprele, laptele de măgăriță este considerat un produs cu o amprentă de carbon mai mică.

Conform recomandărilor pediatrilor, tusea persistentă și iritantă, în special în timpul sezonului rece, poate fi o provocare pentru cei mici. În astfel de cazuri, întotdeauna vă recomandăm cu căldură un tratament cu lapte de magarita natural și blând care să ofere alinare și să sprijine sistemul imunitar al micuților. Un remediu deosebit de eficient pe care l-am observat să aducă rezultate pozitive este tratamentul cu lapte de măgarita. Acest lichid prețios, bogat în substanțe nutritive esențiale și proprietăți vindecătoare, a fost folosit de-a lungul timpului pentru a trata diverse afecțiuni, inclusiv tusea și infecțiile respiratorii. Laptele de măgarita nu doar calmează iritația gâtului și reduce frecvența tusei, dar și întărește sistemul imunitar al copiilor, ajutându-i să se recupereze mai rapid și să combată infecțiile cu mai mult succes. Vă recomandăm cu încredere acest tratament mamelor care se confruntă cu simptomele neplăcute ale răcelii la copiii lor și își doresc o opțiune naturală și sigură pentru a-i ajuta să se simtă mai bine. Sănătatea și bunăstarea copiilor noștri sunt cele mai importante priorități, iar laptele de măgarita poate fi un aliat de încredere în această călătorie a vindecării și sănătății.