Cantitatea de lapte produsă de o măgăriță într-o zi variază în funcție de mai mulți factori. Diferite rase de măgărițe produc diferite cantități de lapte. De asemenea, cantitatea de lapte produsă de o măgăriță poate varia și în funcție de cât de mult timp a trecut de la momentul nașterii și până la momentul colectării laptelui. De obicei, ca la om, producția de lapte este mai mare la începutul lactației și scade treptat pe măsură ce trece timpul.
Calitatea și cantitatea hranei consumate de măgăriță pot influența și ele producția de lapte. la fel ca și modul de îngrijire. Măgărițele îngrijite corespunzător, sănătoase și bine hrănite, produc mai mult lapte și de o calitate superioară decât măgărițele neglijate.
În medie, o măgăriță poate produce între 3 și 8 litri de lapte pe zi. Totuși, acest lucru poate varia în funcție de mai mulți factori și este important să se monitorizeze foarte atent producția de lapte a fiecărei măgărițe în parte.
Ca să ne dăm seama dacă cantitatea menționată mai sus este mare sau mică putem compara măgărițele cu alte animale crescute pentru lapte precum vacile, caprele și oile.
În rândul vacilor, cele din rasa Holstein sunt cunoscute pentru producția lor ridicată de lapte.
La fel ca la măgărițe, cantitatea de lapte produsă de o vacă este mai mare la începutul perioadei de lactație și mai mică pe măsură ce trece timpul.
Pentru a produce mult lapte, o vacă trebuie să beneficieze de o alimentație bogată în nutrienți.
Cu îngrijire corespunzătoare, o vacă poate produce între 20 și 40 de litri de lapte pe zi în vârful perioadei de lactație și din ce în ce mai puțin pe măsură ce trece timp de la naștere.
Cantitatea de lapte produsă de o oaie într-o zi este mult mai mică decât cea produsă de o vacă sau chiar de o magarita, deoarece producția de lapte a oii este mult mai redusă, adaptată nevoilor mielușeilor.
Unele rase de oi, cum ar fi rasele specializate în producția de lapte, cum ar fi East Friesian, Lacaune sau Awassi, au o producție de lapte mai mare decât alte rase.
Cantitatea, dar și calitatea laptelui sunt mai mari la începutul perioadei de lactație și scad pe măsură ce lactația progresează.
În medie, o oaie poate produce între 0,5 și 2 litri de lapte pe zi.
Și nu în ultimul rând, hai să vorbim puțin și despre cantitatea de lapte produsă pe zi de o capră. Există rase de capre specializate în producția de lapte, cum ar fi Saanen, Alpine sau Nubian, care produc mult mai mult lapte decât alte rase.
De asemenea, caprele oferă lapte de cea mai bună calitate imediat după nașterea puilor și pe măsură ce trece timpul din ce în ce mai puțin.
Chiar dacă nu sunt deloc pretențioase cu privire la condițiile de creștere, și caprele pot oferi mai mult lapte dacă sunt îngrijite mai bine.
În medie, o capră poate produce între 2 și 4 litri de lapte pe zi. Totuși, există și excepții care nu se încadrează în aceste tipare datorită diferențelor de la femelă la femelă, condițiile de mediu și alți factori care influențează producția de lapte.
Este justificat prețul laptelui de măgăriță?
Măgărițele sunt foarte diferite de alte animale domestice al căror lapte îl bem. De exemplu, spre deosebire de o vacă, o măgăriță nu produce decât 1000-3000 de litri de lapte pe an, față de vacă ce ajunge la 6000-12.000 de litri. Bineînțeles, cantitatea de lapte produsă variază de la rasă la rasă, dar chiar și cea mai bună rasă de măgărițe nu produce nici jumătate din cantitatea de lapte pe care o produce cea mai modestă rasă de vaci în ceea ce privește această performanță.
De asemenea, vacile au un ciclu de lactație mai lung decât măgărițele. O vacă poate produce lapte ani la rând după ce a dat naștere vițelului ei, în timp ce perioada de lactație a unei măgărițe este mult mai scurtă.
Mai important, perioada de gestație la vacă durează aproximativ 9 luni, cu mici diferențe între rase și indivizi, în timp ce la măgăriță perioada de gestație poate ajunge chiar și la un an de zile. Astfel, pe lângă faptul că au mai mult de așteptat până pot mulge lapte de la animalele lor, crescătorii de măgărițe trebuie să investească mai mult în măgărițele lor gestante deaorece o femelă gestantă are nevoie de condiții speciale și o alimentație mai bună, dar și atentă supraveghere din partea veteranilor, ca să poată avea parte de o naștere sănătoasă, fără complicații.
Din aceste motive, laptele de magarita este mult mai puțin și implicit se vinde cu un preț mai mare decât cel de vacă.
Există însă și avantaje în ceea ce privește creșterea măgărițelor pentru lapte. De exemplu, măgărițele sunt adesea mai mici și mai ușor de gestionat decât vacile, ceea ce poate fi un avantaj pentru crescătorii cu resurse limitate sau pentru cei care dispun de spații mai mici pentru creșterea animalelor.
De asemenea, măgărițele sunt adesea considerate mai rezistente la anumite boli și condiții decât vacile. Aceasta poate reduce costurile de îngrijire și tratament pentru crescători.
Care este cel mai bun lapte de măgăriță?
Laptele de măgăriță este un aliment extrem de apreciat pentru calitățile sale nutriționale, pentru gustul distinct, dar și pentru beneficiile sale asupra organismului. Am discutat pe larg despre lapte de magarita beneficii pentru organism sau cat lapte de magarita se bea pe zi pentru a obține cele mai bune rezultate. Însă nu putem vorbi despre ceva atât de subiectiv ca: cel mai bun lapte de măgăriță.
Așa cum nu există nici cel mai bun lapte de vacă sau cel mai bun lapte de oaie sau de capră, nu există nici cel mai bun lapte de măgăriță, deoarece gusturile individuale ale fiecărui consumator joacă un rol foarte important. De exemplu, unele persoane preferă un gust mai bogat și mai cremos când vine vorba de lapte, în timp ce altele unul mai subtil.
Cu toate acestea, putem vorbi despre lapte de măgăriță de calitate superioară dacă ne gândim la laptele de măgăriță recoltat în primele săptămâni după perioada de după nașterea puilor, un lapte de o valoare nutrițională similară cu a colostrului, laptele matern produs în primele luni de după naștere, atât de prețios pentru un start bun în viață!